Anafilaksja
Jest to ciężka, potencjalnie zagrażająca życiu uogólniona lub ogólnoustrojowa reakcja będąca skutkiem nadwrażliwości alergicznej lub niealergicznej.
Nadwrażliwość definiuje się jako powtarzalne objawy wywoływane przez ekspozycję na określony bodziec o sile (dawce) dobrze tolerowanej przez zdrowe osoby.
Wstrząs anafilaktyczny to szybko rozwijająca się ciężka reakcja anafilaktyczna, w przebiegu której występuje obniżenie ciśnienia tętniczego w stopniu zagrażającym życiu.
Przyczyny anafilaksji
Alergiczne
- leki: najczęściej antybiotyki beta-laktamowe, cytostatyki i leki biologiczne
- pokarmy: u dorosłych najczęściej ryby, owoce morza, orzeszki ziemne i owoce cytrusowe
- jady owadów błonkoskrzydłych
- białka podawane pozajelitowo: krew i preparaty krwiopochodne, immunoglobuliny, hormony, enzymy, surowice
- alergeny wziewne: np. sierść konia, kota
- lateks
- błony dializacyjne
Niealergiczne
- leki bezpośrednio uwalniające mediatory z mastocytów: opoidy, leki zwiotczające mięśnie szkieletowe, roztwory koloidowe lub hipertoniczne
- leki zmieniające metabolizm kwasu arachidonowego: nadwrażliwość na kwas acetylosalicylowy i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne
- mediatory lub podobne substancje występujące w pokarmach (histamina, tyramina) lub zbyt mała aktywność enzymów rozkładających mediatory anafilaksji
- wysiłek fizyczny
- inne lub nieznane mechanizmy: radiologiczne środki cieniujące, zanieczyszczenia pokarmów i dodatki, np. środki konserwujące, barwiące, polepszające smak
W praktyce najczęstszymi przyczynami anafilaksji są leki (34%), pokarmy (31%), jady owadów (20%).
Ustalenie przyczyny anafilaksji nie zawsze jest łatwe i w 10-30% przypadków mimo starannej, szczegółowej diagnostyki nie udaje się jej ustalić.
UMÓW SIĘ NA WIZYTĘ